W branży gastronomicznej odpowiednie opakowania są równie ważne jak jakość serwowanych potraw. Nie tylko zachowują one świeżość i smak żywności, ale także zapewniają wygodę dla klientów oraz mogą być wizytówką firmy. Poniżej omówimy najpopularniejsze typy opakowań stosowanych w gastronomii, które pomogą przedsiębiorcom w wyborze najlepszego rozwiązania dla swojej działalności.

W gastronomii wykorzystywane są różne opakowania, które mają zabezpieczyć pożywienie w czasie przewozu oraz przechowywania. Mogą one być wyprodukowane z różnych materiałów, mieć różną budowę, kształt, wymiar – praktyczne pojemniki mają szerokie zastosowanie.

Jakiego rodzaju opakowania są wykorzystywane w branży gastronomicznej?

Można wyróżnić wiele typów opakowań, przyjmując różne kryteria. Każdy z nich jest dostosowany do pakowania produktów spożywczych o różnej konsystencji, wielkości i temperaturze – są m.in. opakowania do zup, dań obiadowych, sałatek, pizzy, tortów i innych słodkich wypieków.

Mogą zatem być wykonane z różnych materiałów (jak papier, bambus, trzcina cukrowa itd.) i być wynikiem zastosowania odmiennych technologii. Wiele z nich można po użyciu poddać recyklingowi lub degradacji biologicznej. Opakowania gastronomiczne w Warszawie można znaleźć w szeroki wyborze w hurtowni Bagstar.

Przykłady opakowań gastronomicznych

Opakowania transportowe zazwyczaj wykorzystują materiały praktyczne, lekkie i dość odporne, które mają za zadanie skutecznie chronić produkty spożywcze podczas przechowywania i transportu. Wśród nich możemy wyróżnić:

  • opakowania papierowe – m.in. talerze, kubki, tacki, duże torby papierowe. Zwykle są używane na miejscu, czyli na przykład w barze czy foodtrucku. Są to m.in. opakowania streetfood. Gwarantują ochronę przed uszkodzeniem, rozsypaniem, ale też pozwalają im dłużej zachować ciepło. Duże torby papierowe sprawdzą się też podczas przenoszenia lunchu zapakowanego w inne opakowanie, pieczywa, ciastek lub pączków;
  • opakowania gastronomiczne z tworzyw sztucznych – są odpowiednie do transportu i przechowywania obiadowych dań, bo zabezpieczają je przed utratą temperatury;
  • opakowania z folii – folie do zgrzewania, torebki fałdowe czy arkusze foliowe zostały stworzone dla klientów z branży gastronomicznej i cateringowej. Nadają się do szybkiego i bezpiecznego zapakowania żywności w barach, restauracjach, hotelach, by żywność na dłużej zachowała smak i aromat. Przedłużą świeżość danych produktów i chronią przed przenikaniem zapachów.
  • opakowania aluminiowe – będą dobrym wyborem do tłustych produktów, jak m.in. ryby wędzone, bo zapobiegają przeciekaniu. Są one sztywne i trwałe. Sprawdzą się w piekarni, kawiarni, cukierni, a także w cateringu. Jednorazowe opakowania aluminiowe ulegają w 100% recyklingowi.