Bajgle to przepyszne polskie ciasto wywodzące się z Krakowa, które znane jest zarówno w kraju, jak i za granicą. Może być przygotowane na wiele sposobów, ale wszystkie receptury mają jedno wspólne – ciasto na bajgle jest gładkie, cienkie i elastyczne, dzięki czemu łatwo je formować i nadziewać różnymi nadzieniami. W tym artykule przedstawimy przepis na bajgle, który pozwoli Ci przygotować ten przysmak w domu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 10 g drożdży
Sposób przygotowania:
- W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw na kilka minut, aż zaczną pracować.
- Do miski dodaj mąkę, cukier i sól, a następnie wbij jajka.
- Dodaj rozpuszczone drożdże do miski i dokładnie wymieszaj składniki.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę mleka, a jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na cienki placek i wytnij z niego krążki o średnicy około 7-8 cm.
- Umieść bajgle na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw je na kolejną godzinę, aż trochę podrosną.
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz bajgle przez około 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią.
- Wyjmij bajgle z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby ostygły. Podawaj na ciepło lub na zimno, posmarowane masłem lub polane miodem.